Werkwijze

Jonge Wijze Vrouw

Het lijf, dat kan wat

Het lijf, dat kan wat

Emoties kunnen jou fysiek bepalen.
Andersom kan je echter ook fysiek je emoties beïnvloeden.

Emoties en denkpatronen hebben grote invloed op hoe wij de wereld ervaren en welke respons wij geven aan wat de wereld ons aanbiedt aan ervaring. Het eigen bewustzijn van welke emotie aan het roer is, maakt het leven rustiger. Dit geeft een bepaalde rust voor jezelf en ook voor je omgeving. Emoties en gedachten kunnen een rol vervullen van de automatische piloot. Op sommige momenten is het nodig, voor jou of voor je team, om zelf aan het stuur te zitten. Beter te begrijpen waarom dingen gaan, zoals ze gaan. En vanuit een zelfgevoeld verlangen situaties anders aan te vliegen.

Op dit soort momenten is een bewustwording van de emoties cruciaal. Het leren kennen van boosheid, blijheid, verdriet en angst. De effecten van deze emoties op je lijf en je gedachten en je handelen.

Ons lijf is hierbij onze grootste bron om effect te creëren. Emoties kunnen jou fysiek bepalen. Andersom kan je echter ook fysiek je emoties beïnvloeden. Deze krachtbron inspireert mij enorm. In de eenvoud en grootsheid van het effect.

Spelen en experimenteren met het lijfelijke is een belangrijke tool in ontwikkeling. Fysiek in beweging komen, of juist vertragen. Flexibiliteit opzoeken in je lijf of juist kracht en spanning. Het voelend vermogen aanspreken, omdat je dan zoveel meer kan, dan je denkt. Haptonomie is hierbij de vorm die ik gebruik om het lijf nieuw gedrag aan te leren. Denk hierbij aan (fysieke) oefeningen die je zelf kunt doen. Daarnaast kan je met aanraking je lijf ook uitnodigen in verandering. Hier doe ik als begeleider interventies in. En ook kijken wij samen naar wat jij hierin zelf kunt doen.

Energie is magie

Wij zijn deel van een energetisch veld. En ook wij bestaan zelf uit energie. De trilling van energie is lichter dan de trilling van het fysieke of het mentale. Er zijn allerlei werkvormen om op een energetisch niveau aan je ontwikkeling te werken. Bekende voorbeelden zijn systemisch werken, meditatie, Tai Chi, Chi Gong, yoga, helderziendheid, acupunctuur, etc. Zelf werk ik met de vorm Jin Shin Jyutsu. Dit is zelf-heling waarbij je middels handopleggingen je eigen energie harmoniseert.

Dit heeft onder andere effect op diepliggende patronen, die meerdere levens, of meerdere generaties, worden doorgegeven. Onze energetische vermogens zijn doorgaans minder ontplooid. Echter, het zijn wellicht de meest krachtige tools die we in handen hebben. En ieder van ons kan dit. Ik vind het daarom waardevol om te beoefenen.

Onze attitudes gaan vaak al generaties lang mee

Voor mij zijn de energetische lagen zeer waardevol om mee te nemen in ontwikkeling. Hier spelen attitudes (levenshoudingen) een cruciale rol, die veel breder effect hebben op ons zijn, dan wij ons vaak bewust zijn. Denk hierbij aan gevoelens van depressie, de neiging om heel hard werken / je best doen, perfectionisme, pleasen, je boosmaken (over-betrokken zijn), het altijd willen redden.

In mijn praktijk ‘geef’ ik Jin Shin Jyutsu sessies, dat wil zeggen dat ik mijn handen gebruik om jouw energie uit te nodigen om zichzelf te harmoniseren. Daarnaast begeleid ik je om zelf je handen te gebruiken om dit instrument in jezelf te ontwikkelen.

Reflectie op ons denken

Reflectie op ons denken

Tijd nemen om te denken over ons denken. Een andere manier om coaching te omschrijven. Het hardop uitspreken van aannames, beleving. Samen kijken naar situaties, uit het heden, verleden en toekomst. Begrijpen waarom jij denkt wat je denkt en waarom een ander daar zo anders over kan denken. Werken met kaders, zoals leiderschap, invloed, verantwoordelijkheid, samenwerken. Het onderzoeken van interactiepatronen.

Coaching is de entree en de sortie van mijn praktijk. De vraag waarmee iemand binnenkomt is doorgaans een vraag op persoonlijk leiderschap. Deze ontleed ik met jou op de laag van reflectie, lichaam en energie. We werken op alle lagen. Uiteindelijk komen alle lagen ook weer terug in jouw leiderschap en jouw denken over leiderschap. Wat resulteer in een handelen.